| Artikler / Alt du trenger å vite om protein |
Alt du trenger å vite om protein
| Hva er protein?Protein er ett av makronæringsstoffene som bidrar til at maskineriet vårt kan fungere normalt. Protein består av kjeder av aminosyrer som er bundet sammen i lange polypeptidkjeder, som sammen utgjør et protein (1). Der finnes både essensielle og ikke-essensielle aminosyrer (1,2). Aminosyrene er essensielle fordi vi ikke kan produsere dem selv, og dermed må få dem gjennom kosten (1). Generelt betyr det at ikke-essensielle aminosyrer ikke er nødvendige for å stimulere proteinsyntesen vår (2). Og derfor gir det mening å fokusere på kvalitetsprotein (dvs. protein med en høy mengde og et bredt spekter av essensielle aminosyrer). Proteinkvalitet – betyr det noe? Proteinkvalitet har vært et gjennomgående argument for at mange bodybuildere/supermosjonister ikke har ønsket å skifte til en plantebasert diett. Tidligere forskning tyder også på at proteinkvaliteten er dårligere i plantebasert mat sammenlignet med animalske matvarer (3,4,5). Men en helt ny studie fra 2021 fant ingen forskjell blant veganere og kjøttspisere, når begge gruppene spiste 1,6 g/kg/dag protein for å bygge opp muskelmasse (6). I en større litteraturgjennomgang fra 2021 konkluderer forfatterne også med at det trengs flere langvarige studier, hvor man kontrollerer for flere potensielle confoundere (årsaksforveksling) (5). Generelt blir det anbefalt å ha en viss variasjon i proteinkildene som veganer, eller å øke proteininntaket (7). Man er likevel usikker på hvor stor prosentdel ekstra man bør innta som veganer (7) Når stiger behovet for protein? Proteinbehovet stiger i takt med at treningsmengden stiger (8). Proteinbehovet i forbindelse med styrketrening virker å være mellom 1,6–2,2 g pr. kg kroppsvekt pr. dag (8). Tidligere trodde man at personer som trente utholdenhet ikke hadde et så høyt proteinbehov (9), men dette er det sådd grundig tvil om (10,11). I en studie fant man et proteinbehov på (~1,65 g/kg/dag) (10), mens man i en annet studie fant et proteinbehov på 2,1–2,6 g/kg/dag (11). Forskjellen mellom proteinbehovene tillegges sannsynligvis et mindre karbohydratinntak blant deltakerne i den ene studien (11). Så det tyder på at proteininntaket ditt øker forholdsvis mye, uansett hva slags trening du driver med. Ifølge Verdens helseorganisasjon er det ikke noe vitenskapelig grunnlag for å knytte en proteinrik kost til nyresykdom blant vanlige mennesker.![]() Er protein skadelig for nyrene når du er frisk og rask?Good old classic. Først og fremst: nei. Protein er ikke skadelig for nyrene dine hvis du er frisk og rask (12,13,14). Ifølge Verdens helseorganisasjon er det ikke noe vitenskapelig grunnlag for å knytte en proteinrik kost til nyresykdom blant vanlige mennesker (12). Når det gjelder personer som trener, har en gruppe forskere undersøkt effektene av et ekstremt høyt proteininntak (3,4–4,4 g/kg/dag) over 8 uker. Her fant forskerne ingen endringer i deltakernes nyre- eller leverfunksjon (13,14). Samme forskergruppe har også undersøkt effektene av et høyt proteininntak (3 g/kg/dag) i 16 uker, og har heller ikke funnet noen negative effekter på nyre- eller leverfunksjon(15). Og da snakker vi altså om et ekstremt høyt proteininntak. Avsluttende bemerkninger Jeg håper at denne artikkelen har vært med på å nyansere forståelsen din av proteinkvalitet, proteinbehov og proteininntak i forbindelse med helse. Det finnes svært mange myter om protein (særlig at proteinbehovet er mindre hos personer som trener utholdenhet). Jeg håper denne artikkelen har vært med på å punktere noen av disse mytene. Happy protein! ![]() Referanser (1) Berg, J. M., Tymoczko, J. L., Stryer, L., & Stryer, L. 2015. Biochemistry. New York: W.H. Freeman. |

































